23.08.2019

Krátkodobá a dlouhodobá půjčka. Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Vybíráte půjčku? Pravděpodobně se vám ze všech těch variant na internetu točí hlava. Abyste si vybrali, stačí mít přitom jasno, na co potřebujete půjčit a jaké jsou vaše objektivní možnosti. Podle toho pak snadno určíte, jestli je pro vhodnější krátkodobá nebo dlouhodobá půjčka, a vyhnete se komplikacím.

Abyste mohli o půjčku vůbec žádat, musíte splňovat určité podmínky. Ty se u každé banky a nebankovní instituce liší, několik základních po vás ale budou požadovat všude. O které se jedná?

  • Věk minimálně 18 let
  • Čistý záznam ve finančních registrech
  • Pravidelný příjem

Jakmile u společnosti zažádáte o půjčku, jako první bude ověřovat vaši totožnost a tzv. bonitu, která zahrnuje právě výše zmíněné informace. Nahlédne do registrů, jestli nemáte jiné nesplacené dluhy, a bude po vás požadovat potvrzení o příjmech – může se přitom jednat jak o pracovní výplatu, tak o mateřskou nebo o důchod. Společnosti jako Creditstar využívají k určení schopnosti splácet vyspělé technologie, nemusíte se proto bát, že by vyhodnocování zabralo dlouhou dobu.

Rozdíly mezi půjčkami

Tím hlavním rozdílem mezi krátkodobou půjčkou a dlouhodobou je, jak název napovídá, doba splácení. Ruku v ruce s tím pak jde výše půjčené částky a výše splátek. Dlouhodobé půjčky jsou obvykle vysoké a dlužník je splácí více let, mají také zpravidla nižší úroky a přísnější podmínky získání. Typickým příkladem dlouhodobé půjčky je hypotéka.

Krátkodobé úvěry se pohybují v nižších částkách a délka jejich splácení může být nastavená od 5 až do 90 dní, doba se ale může lišit poskytovatel od poskytovatele. Tyto úvěry mohou být běžněji neúčelové, mít o něco vyšší úrok, ale jsou flexibilnější a peníze vám na účet přijdou rychleji.

Účelem krátkodobých půjček je pokrýt nenadálé větší finanční výdaje – například poruchu domácích spotřebičů, které jsou pro chod domácnosti nezbytné – nebo výdaje za něco, co chcete dopřát sobě nebo bližním – ať už se jedná o dovolenou, sportovní vybavení nebo dárek – ale nyní na to zkrátka nedosáhnete.

Kolik získám?

Výše krátkodobé půjčky se odvíjí od vaší platební morálky, a především od výše pravidelného příjmu – čím vyšší, tím vyšší je i úvěr. To, kolik vám poskytovatel půjčí, může ovlivnit také to, jestli už jste si u něj někdy v minulosti peníze půjčili a v řádném termínu je splatili. V takovém případě se limit zpravidla zvyšuje.

Jak vybrat dobrého poskytovatele?

Před tím, než se komukoli upíšete, vždy si pečlivě projděte veškeré podmínky úvěru, který hodláte sjednat. Zaměřte se především na tyto body:

  • Výše splátek a jejich rozvržení
  • Podmínky splácení
  • Úroková sazba
  • Podmínky odložení splátek
  • Podmínky prodloužení půjčky
  • Důvěryhodnost instituce

Veškeré podmínky by měly být srozumitelně uvedené ve smlouvě. Už to, jakým způsobem je smlouva napsaná a jak s vámi společnost komunikuje, vám leccos napoví. Podívat se ale také můžete na hodnocení ostatních lidí, kteří mají s poskytovatelem zkušenosti. Pokud si s čímkoli nevíte rady nebo si nejste jistí, nebojte se kdykoli zeptat zákaznické podpory.