22.10.2021

Jak se dostat z dluhů: 3 tipy, které fungují

Život s dluhy není snadný. Neschopnost splácet půjčky, nájemné a další účty vám může způsobit vážný finanční stres a také zabránit dosahování cílů, které jsou pro vás skutečně důležité, jako je koupě vlastního bydlení nebo spoření na důchod.

Svou finanční situaci nezměníte ze dne na den. Je pro to zapotřebí změnit vaše návyky na utrácení a mít silnou sebekontrolu.

Dobrou zprávou ale je, že se správným plánem se můžete dostat z dluhů mnohem rychleji, než byste čekali.

Tady jsou 3 účinné tipy, které vám pomůžou převzít kontrolu nad svými penězi.

1. Stáhněte si aplikaci pro osobní finance

Sledování výdajů, dodržování rozpočtu a tvorba úspor – mít o tom všem přehled nemusí být snadné. Naštěstí existuje mnoho nástrojů, které vám mohou pomoci. Skvělým řešením je začít používat aplikaci na rozpočet. V dnešní době aplikace používáme téměř na cokoliv: od objednávání jídla až po cvičení nebo rezervaci schůzek. Tak proč nevyužít to samé i pro správu financí?

Tady je pár doporučení:

  • Money Manager

Money Manager Expense & Budget patří mezi nejpopulárnější rozpočtové aplikace a je celkem jasné proč. Je totiž velmi jednoduchá a zároveň obsahuje spoustu užitečných funkcí jako finanční plánování a sledování výdajů.

Po zadání příjmů a výdajů aplikace vygeneruje řadu denních, týdenních a měsíčních přehledů, které vám pomohou jednoduše sledovat útraty.

K dispozici pro: Android a iOS

  • 1Money

Pokud máte rádi jednoduchý design a hodně grafů, pak je 1Money aplikace přesně pro vás. Jde o chytrou rozpočtovou aplikaci, která vám poskytne informovaný náhled na to, kam putují vaše peníze.

Kromě výdajů do ní navíc můžete přidat i dluhy a cíle, kterých chcete v blízké budoucnosti dosáhnout.

1Money umožňuje i přepínání mezi měnami, což se vám může hodit zejména, když jste na dovolené nebo cestujete kvůli práci. Můžete si také zadat rozpočtové cíle a synchronizovat aplikaci s dalšími zařízeními, abyste o svých financích měli neustálý přehled.

K dispozici pro: Android

2. Používejte obálkovou metodu

Obálkový systém rozpočtu není žádná novinka. Používá se už dlouhá desetiletí, ale stále jde o jeden z nejjednodušších způsobů, jak kontrolovat výdaje a sledovat útraty.

Co tedy obálkový systém vlastně je?

Jde o techniku správy financí, ve které si peníze rozdělujete do různých výdajových kategorií. Je to velmi názorná metoda, protože všechna útrata probíhá v hotovosti a vidíte přesně, kam vaše peníze jdou.

Na začátku musíte zjistit, kolik peněz vám zbyde po zaplacení všech účtů. Poté se řiďte podle těchto jednoduchých kroků:

  1. Vytvořte si kategorie pro všechny výdaje (například doprava, potraviny, zábava apod.) a každé z nich přiřaďte určitý rozpočet. Snažte se vyhnout kategoriím jako „různé“, měli byste přesně vědět, kam vaše peníze směřují.
  2. Pro každou kategorii si nachystejte obálku a vložte do ní přiřazený rozpočet.
  3. Utrácejte z obálek.
  4. Když je některá obálka prázdná, znamená to, že z této kategorie až do příštího měsíce nemůžete utrácet.
  5. Revidujte útraty: Každý měsíc zkontrolujte rozpočet, a když to bude zapotřebí, udělejte změny.
Používejte obálkovou metodu

3. Zrevidujte předplatná

Jednou z nejsnadnějších cest, jak ušetřit peníze a dostat se z dluhů, je omezit výdaje, které nejsou nezbytné. Vzhledem k tomu, že v dnešní době je tolik služeb založeno na předplatném, je snadné ztratit přehled o svých penězích. Prohlédněte si výpis z bankovního účtu a najděte všechna předplatná, která již nepoužíváte. Pokud vůbec nechodíte do posilovny, zrušte členství a dejte tyto peníze na spořicí účet. Předplatná nemusí jednotlivě stát příliš moc, ale když se nasčítají, může vyjít znatelná částka. A jsou to peníze, které byste si mohli ušetřit!

Držte kurz

Soustředěný postup je klíčem, jak se dluhů rychle zbavit. Pravděpodobně se přihodí něco, co vám trochu zkříží plány: přijdou neočekávané výdaje nebo bude ve výprodeji věc, kterou opravdu chcete. A proto je důležité mít na paměti dlouhodobé cíle a to, jak bude váš život v budoucnu vypadat, pokud se plánu udržíte.