26.02.2020

Ideální cesta k penězům, když je vaše peněženka prázdná? Vyzkoušejte levné půjčky

V dnešní době už nejsou jediným řešením finanční krize jen bankovní úvěry. I nebankovní instituce nabízejí rychlé a levné půjčky, které vám pomohou překlenout náročné období. Poradíme vám, jak se v nabídkách orientovat a podle čeho poznat tu nejvýhodnější.

Jak vybrat nejlevnější půjčku?

Při hledání levné půjčky se neorientujte pouze podle úrokové sazby. Ta vám totiž ve skutečnosti nenapoví, kolik za půjčku skutečně zaplatíte. Nenechte se proto zlákat nabídkou na půjčku s úrokem 0 %. Vždy se při rozhodování zaměřte na hodnotu RPSN, podle které zjistíte, jaká půjčka je nejlevnější.

Co je to RPSN

RPSN neboli roční procentní sazba nákladů ovlivňuje cenu půjčky. Prozradí vám, kolik musíte ročně zaplatit v souvislosti se splátkami, úroky a dalšími poplatky. Budete tak díky ní vědět, o kolik půjčenou částku přeplatíte. V RPSN jsou zahrnuty veškeré poplatky, jako jsou například ty za vedení účtu, vyřízení žádosti, poskytnutí půjčky a podobně. Toto číslo vám pak pomůže spolehlivě vyhodnotit výhodnost nebo nevýhodnost nabízené půjčky.

Co ovlivňuje cenu půjčky?

Samozřejmě nejvíce záleží na tom, kolik si chcete půjčit a na jak dlouho. A přestože s pomocí RPSN spočítáte, kolik za půjčku zaplatíte, toto číslo nemusí být konečné. Úvěr vám totiž mohou zdražit vysoké sankce a naopak zlevnit nejrůznější benefity. Pokud tak hledáte opravdu nejlevnější půjčku, neporovnávejte jen RPSN. Doporučujeme pečlivě pročíst podmínky poskytnutí půjčky, zjistit si, jaké jsou sankce a případné poplatky za prodloužení půjčky nebo předčasné splacení.

Bankovní vs. nebankovní půjčky

Půjčka v bance není zdaleka dosažitelná pro všechny. Pravidla jsou přísnější a mnozí tak na bankovní půjčku nedosáhnou. Alternativou mohou být půjčky nebankovní, které mají mírnější podmínky. Mezi jejich další plusy patří výhodnost a rychlost získání. Ať už se však rozhodnete pro půjčku od bankovní nebo nebankovní instituce, nekývněte hned na první nabídku, která na vás na internetu vyskočí. Porovnejte mezi sebou více nabídek. S online srovnávači vám to zabere chvilku, ale v budoucnu vám to může ušetřit spoustu starostí s nevýhodnou půjčkou.

Výhody nebankovních půjček

Vedle rychlosti a mírných podmínek mají nebankovní půjčky i další výhody. Jednou z nich je například poskytnutí první půjčky zdarma. Napoprvé sice získáte menší obnos, například 7 000 korun, ale splatíte opravdu jen tolik, o kolik si zažádáte. Dalším nesporným plusem je, že délku splácení i výši splátek si nastavíte sami a na míru vaší peněžence.

Bezpečnost nebankovních půjček

Co mnohé od nebankovních institucí odrazuje, je otázka bezpečnosti. Stále totiž přežívá názor, že se jedná o nedůvěryhodné společnosti, které své klienty dostanou do dluhových pastí. Od 1. června 2018 ale musí mít všichni poskytovatelé nebankovních půjček licenci od České národní banky. Přestože tento zákon značně vyčistil trh s půjčkami, raději si vždy ověřte, zda poskytovatel tuto licenci skutečně má. Na škodu není ani věnovat trochu času pročtení recenzí od ostatních žadatelů o úvěr.

Jak zažádat o půjčku online

Levnou půjčku od Creditstar snadno vyřídíte online a v řádech několika málo minut. Stačí se zaregistrovat na našich stránkách, vyplnit jednoduchou žádost a vyčkat na vyhodnocení, během kterého ověříme vaši identitu a schopnost splácet. Po potvrzení žádosti vám peníze přijdou do 15 minut na účet.