18.10.2019

Nejlepší alternativa bankovních půjček? Nebankovní úvěr

Půjčka v bance není zdaleka pro všechny přístupná. Pravidla jsou stále přísnější, a mnozí tak na bankovní půjčku nedosáhnou. Nebankovní půjčka je tak alternativou, má mnoho výhod a lze ji zařídit do pár minut z domova. Je ale bezpečná?

Jak funguje bankovní půjčka?

Bankovní půjčku poskytují oficiální bankovní instituce. Abyste ji získali, je potřeba doložit hned několik dokladů jako výpis z registru dlužníků a potvrzení o příjmech. Zpravidla se půjčuje částka od 10 tisíc korun výše, a to na dobu několika měsíců až let. Počítat musíte i s úrokovou sazbou, která se přičte k půjčené částce.

Hlavní rozdíly mezi bankovní a nebankovní půjčkou

Podmínky pro získání bankovní půjčky se zpřísňují, a ne všichni na ni tak dosáhnou. Alternativním řešením jsou půjčky nebankovní, především kvůli mírnějším podmínkám. Nebankovním půjčkám ale nahrává i výhodnost nebo rychlost jejich získání.

Podmínky pro získání půjčky

V případě banky se často řeší bonita klienta, výše jeho příjmů nebo zadluženost. Naproti tomu nebankovní půjčky tato pravidla nemají a jsou tak alternativou pro ty, kteří nedosáhli na půjčku od banky. To ale neznamená, že je nebankovní půjčka pro každého. Pokud máte dluhy, které nedokážete splácet, řešením určitě není další zadlužení a stejně tak pokud jste nezaměstnaní, je lepší hledat možnosti jinde.

Výhodnost půjčky

Každý, kdo žádá o půjčku, ji chce získat co možná nejvýhodněji, tedy s co nejnižším úrokem. Tady záleží i na tom, kolik a na jak dlouho si chcete půjčit. Můžeme ale říci, že co se výhodnosti týká, obě strany – jak bankovní, tak nebankovní půjčky – jsou na tom téměř stejně.

Rychlost získání půjčky

Tento bod je nutné posuzovat individuálně. Banky většinou v rychlosti příliš nevynikají a často se na vyřízení čeká i několik dní. Nebankovní půjčku na druhou stranu vyřešíte mnohem rychleji, a to i za pár minut. Klasickou spotřebitelskou půjčku získáte i do druhého dne. Pokud tedy peníze potřebujete co nejdříve, nebankovní půjčky jsou jasným vítězem.

Nebankovní půjčky a jejich bezpečnost

Zda je bezpečné si půjčit od nebankovní společnosti, je často otázka, která mnohé nakonec odradí. Stále totiž přežívá názor, že se jedná o nedůvěryhodné společnosti. Od 1. června 2018 ale musí mít všichni poskytovatelé nebankovních půjček licenci od České národní banky. Vždy se po této licenci na stránkách poskytovatele půjčky proto dívejte. Je také dobré si předem udělat průzkum a podívat se případně i na zkušenosti dalších žadatelů o úvěr. Napoví vám, jak společnost ke svým klientům přistupuje.

První půjčka zdarma

Jedna z výhod, na které nebankovní půjčky lákají, je první půjčka zdarma. S Creditstar si můžete půjčit až 7 tisíc bez poplatků navíc. Pro stálé klienty je to pak až 19 tisíc. Rychlá půjčka se tak opravdu vyplatí, navíc její vyřízení je snadné a anonymní.

Kdo nejčastěji sáhne po nebankovní půjčce?

Ze statistik vyplývá, že nebankovní půjčky lákají nejvíce mladé lidi a vysokoškoláky. Ti obvykle nemají stálé zaměstnání a na bankovní půjčku tak nedosáhnou. Rychlá půjčka nebankovní společnosti je proto pro ně skvělým řešením, jak si financovat studium nebo své koníčky.

Další skupinou jsou lidé, kteří se dostali do finanční tísně a potřebují ji rychle vyřešit. Nedostatek peněz tak řeší nebankovní půjčkou, rychlou půjčkou, ale i tzv. mikropůjčkou do 5 tisíc korun.

Nebankovní půjčky se nemusíte bát. Díky novele zákona z roku 2018 jsou na trhu ověřené firmy, které musí splňovat přísné podmínky. Průzkumem ale nikdy nic nezkazíte, a to platí i v případě bankovní půjčky. Projděte web společnosti a než cokoli podepíšete, dobře si pročtěte smlouvu.