27.11.2019

Půjčka na Vánoce? 5 kroků, díky kterým získáte peníze bez rizika

Lámete si hlavu nad tím, jak stanovit finanční rozpočet na prosinec, abyste dopřáli své rodině krásné Vánoce? Sepsali jsme pro vás to nejdůležitější, na co byste se měli zaměřit, než požádáte o půjčku.

1. Kolik utratíte za Vánoce? Spočítejte si to

Víte, jaké vás čekají výdaje na Vánoce? Pokud ne, spočítejte si to. Sestavte si přehledný rozpočet toho, za co o vánočních svátcích utratíte. Vypočtěte to například z minulých Vánoc nebo si letos začněte tvořit přehlednou tabulku. Jsou výdaje, kterým se nevyhnete, ale na některých položkách nakonec možná ušetříte. Pokud nevíte, jak postupovat, poradíme vám v předchozím článku, jak si naplánovat svůj rozpočet a mít finance i na nečekané výdaje.

2.     Zažádejte o spolehlivou půjčku

Pokud si chcete půjčit, nespěchejte. Nevrhejte se na zdánlivě výhodné předvánoční půjčky a nenechte se do ničeho přemlouvat. Pokud něčemu nerozumíte, ptejte se na všechno, co vám není jasné. Prověřujte si důvěryhodnost společností a hledejte výhodné podmínky.
Nepůjčujte si na „dobré slovo“ ani bez předem stanovených podmínek. Možná takovou půjčku vyřídíte ihned, ale nakonec vás dostane do finančních problémů ještě na Nový rok.

3.     Nebojte se úroků, snadno se jim vyhnete

Nebankovní společnosti nabízí první krátkodobou půjčku zdarma. To znamená, že vám vypůjčí menší obnos bez úroků. Splatíte jen to, co si skutečně vypůjčíte. Nemusíte se tak bát, že byste se po Vánocích zadlužili zbytečnými poplatky navíc. Některé společnosti také nabízí možnost předčasného splacení, a to zcela bez poplatků. Pokud máte tu možnost, splaťte půjčku včas ještě před Štědrým dnem a vyhněte se povánočnímu stresu. V článku První půjčka zdarma – jak to funguje? jsme pro vás sepsali, jak postupovat krok za krokem. 

4.     Zaměřte se na konkrétní typ půjčky

Výše zmíněný typ krátkodobé půjčky se hodí na odškrtávání položek na vánočním seznamu. Jedná se o neúčelovou půjčku, kterou využijete na výdaje podle svých představ. Půjčíte si menší částku, jejíž dobu splacení si snadno nastavíte na 5 dní až 3 měsíce. Pokud byste chtěli na Vánoce investovat do něčeho většího, například si pořídit nové auto nebo zrekonstruovat koupelnu, je lepší, když zvolíte dlouhodobou půjčku. Ta se liší tím, že si sice vypůjčíte daleko vyšší obnos, ale také ho splácíte třeba i několik let. Typickým příkladem je americká hypotéka nebo i hypotéka na bydlení, která se sjednává za konkrétním účelem. Jak je patrné, dlouhodobý typ půjčky se na krátkodobé vánoční výdaje nehodí 

5.     Na co si dát s půjčkou pozor 

  • O půjčku žádejte pouze u prověřených společností
  • Vše si dobře spočítejte a půjčte si jen tolik, kolik opravdu potřebujete
  • Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte
  • Půjčku si rozplánujte tak, abyste stihli všechno včas splatit   
  • Nesjednávejte ji, pokud už nyní víte, že byste měli problémy se splácením
  • Nežádejte o další úvěr, abyste splatili svou vánoční půjčku