19.01.2021

Pět výmluv o šetření peněz, kterých je v roce 2021 potřeba se zbavit

Přistihnete se někdy při tom, že si hledáte výmluvy, proč nešetřit peníze? No, to nejste jediní. Můžete zkrátka čekat a doufat, že brzy vyhrajete v loterii, ale to pravděpodobně není nejlepší plán. Když přijde na šetření peněz nebo dostávání se z dluhu, je snadné nacházet si výmluvy a své problémy ignorovat. Buďme upřímní, všichni jsme už někdy v životě byli v pokušení vymyslet si důvod, proč nešetřit.

Pravda je však taková, že téměř každý, nehledě na to, kolik vydělává, zvládne dát si nějaké peníze stranou na horší časy. Zahrabávat se hlavou do písku povede jen k tomu, že se vaše finanční problémy nakupí a úroveň stresu vzroste. 

Zde je pět nejběžnějších výmluv, kvůli kterým lidé nešetří, a pár jednoduchých tipů, jak tento rok pozměnit svůj způsob uvažování ohledně utrácení. 

“Začnu šetřit v budoucnu”

Mnoho lidí šetření odkládá, protože si myslí, že mají dostatek času na to, aby si našetřili později. Často je to proto, že očekávají větší příjem v rámci kariérního postupu. Předpoklad je to rozumný, ale život naneštěstí neběží vždy tak, jak si plánujeme. A rozhodně není něčím, na čem zakládat svůj plán úspor. To, že dokážete utratit každou korunu, ještě neznamená, že byste to dělat měli. Pravda je taková, že nikdy nevíte, co číhá za rohem. Proč tedy odkládat něco, co můžete dělat teď?

“Život je příliš nákladný”

To je možná pravda, ale nehledě na cenu jednotlivých věcí je ve většině případů pořád na vás, za co své peníze dáte. Abyste mohli začít šetřit, pravděpodobně bude nutné oželet kupování věcí, které nejsou nezbytné.

Příklad může být stravování se mimo domov. Jíst venku jednou či dvakrát do týdne se může zdát neškodné, ale pokud se najíte doma a do práce si vezmete vlastní oběd, můžete ušetřit poměrně dost. Připravujte si tedy jídla sami a sledujte, jak úspory rostou. Vytáhněte kuchařky, na které v polici sedal prach, a vyzkoušejte pár zajímavých receptů!

“Na peníze jsem hrozný/á”

Toto je pravděpodobně jedna z nejčastěji slýchaných výmluv. Lidé říkají, že s penězi zacházet neumí a myslí si tudíž, že být nezodpovědný je v pořádku. Tak to ovšem není. Jedinou cestou, jak dosáhnout změny, je skutečně se snažit.

Klíčem k lepší správě peněz je rozpočet. Mít měsíční plán (a držet se ho) je důležité, protože vám to pomůže držet se svého cíle a činit chytřejší finanční rozhodnutí. Začněte tím, že si sepíšete veškeré své výdaje pro následující měsíc. Potom je rozdělte do konkrétních podkategorií jako jídlo, nájem, doprava atd. Začněte vždy plněním těch nejdůležitějších kategorií. Nezapomeňte mít svůj plán připravený alespoň pár dní před začátkem nového měsíce.

“Chci si užívat života”

Každý si zaslouží bavit se a utrácet nějaké peníze za věci, které chtějí. Pokud je však vyplýtváme na něco, co si nemůžeme dovolit, má to svoje následky.

Někteří lidé si myslí, že šetření znamená utrácení co nejmenšího množství peněz a odstranit ze života veškerou zábavu. To není tak úplně pravda. Jde o nalezení zdravé rovnováhy mezi užíváním si přítomné chvíle a staráním se o budoucnost. Jednou z možností je následovat pravidlo 50-30-20: dát 50% příjmu na to, co potřebujeme, 30% na to, co chceme, a 20% nechat na úspory. Pokud se obáváte, že byste mohli spadnout do pasti utrácení, vyhněte se placení kartou. Místo toho si předtím, než někam půjdete, vezměte určitý obnos v hotovosti.

“Nemám dost peněz na to, abych mohl začít šetřit”

Mnoho lidí přikládá svůj nedostatek úspor omezenému výdělku. Je pravda, že čím větší příjem máte, tím snazší šetření je. Měli byste však mít na paměti, že šetření není o tom, kolik si vyděláte, ale kolik si dáte stranou. Pokud tedy budete se svými penězi zacházet moudře, můžete něco ušetřit každý měsíc nehledě na svůj příjem.

Dobrým tipem je využívat automatické šetření. Pokušení utratit všechny své peníze odoláte díky tomu, že si úspory uschováte na oddělený účet. Téměř každá banka nabízí možnost nastavení automatických převodů mezi jednotlivými bankovními účty. Na začátku každého měsíce (ideálně hned po výplatě) tedy převeďte nějaké peníze na spořící účet. Pokud u toho vydržíte, časem se dočkáte velkých odměn!

Už žádné výmluvy

Úspory na různá překvapení života potřebujeme všichni. Namísto vymýšlení různých výmluv přehodnoťte své návyky, začněte se držet rozpočtu a své šetření automatizujte. Je to ten nejlepší způsob, jak se ochránit před nečekanými finančními problémy.

Přestaňte tedy hledat výmluvy. Začněte dělat změny.