11.03.2020

Nejlevnější úvěr: Co vše byste měli vědět, než si půjčíte

Chcete si pořídit něco pro radost a nezbývají vám peníze? Potřebujete nutně vyřešit porouchaný spotřebič a na účtě vám chybí finance na opravu? Pokud se rozhodnete si půjčit, určitě si přečtěte náš článek. Pomůže vám v rozhodování, která půjčka pro vás bude ta nejlepší. Jakým nástrahám se vyhnout při hledání nejlevnějšího úvěru?

S online žádostí získáte úvěr snadno a rychle

Nejrychleji a nejsnadněji si o půjčku můžete zažádat online. Z pohodlí domova si tak v klidu vyberete ten nejlepší a nejvýhodnější úvěr. Vše sjednáte během několika minut a peníze můžete mít na účtu rychleji, než kdybyste navštívili pobočku. Při prvotním výběru vám pomohou weby zabývající se srovnáváním půjček od různých institucí. Přehledně na jednom místě najdete nejen maximální částku k půjčení, ale také možnou dobu splácení i výši úroků u několika poskytovatelů.

Výše úroku ovlivní splátku

Jedním z prvních ukazatelů, které byste měli sledovat, je výše úroku. Úrok je poplatkem instituci za poskytnutí finanční injekce. U procentuálního vyjádření úroků najdete většinou písmena „p. a.“ Ta znamenají časové označení úrokové sazby, v tomto případě roční (per annum). Úroky se v drtivé většině případů platí každý měsíc, můžete se ale setkat i se čtvrtletní nebo pololetní splátkou.

RPSN – nejlevnější úvěr s vysokými poplatky?

Důležitá zkratka RPSN (roční procentuální sazba nákladů) vám prozradí roční souhrnné náklady na vaši půjčku v procentech. Na rozdíl od úrokové sazby zohledňuje i výši poplatků, a proto se tento údaj vyplatí sledovat. Půjčka s lákavým nízkým úrokem může mít vysoké poplatky, takže nakonec zaplatíte více než u půjčky s průměrným úrokem a nízkými poplatky. Sledujte tedy nejenom informaci o procentuální výši úroku, ale také RPSN.

Posviťte si na sankce a skryté poplatky

Předem se zajímejte o pokuty za pozdní platbu a další penalizace. Veškeré podmínky půjčky by měly být transparentní a poplatky nepřemrštěné. Nejsnadněji si vše ověříte v online srovnávačích nebo přímo v podmínkách smlouvy. Napovědět vám mohou i recenze ostatních žadatelů o půjčku, které najdete na internetu.

Dobré jméno poskytovatele

Ještě před rozhodnutím se zajímejte o recenze na instituci, u které jste si vyhlédli úvěr. Je vámi vybraná společnost seriózní a spolehlivá? Jaké s ní mají zkušenosti ostatní? Jsou v bance ochotní pomoci při případných komplikacích během splácení? Najděte co nejvíce odpovědí na podobné otázky a budete mít jasno, jestli s tou či onou společností chcete podepisovat smlouvu.

Smlouvu si vždy pečlivě přečtěte

Nejlevnější úvěr nemusí znamenat nejvýhodnější nabídku. Vždy si pečlivě přečtěte smlouvu a zajímejte se o vše, co vám není jasné. Pracovníci na infolince nebo osobně na pobočce by vám v případě jakéhokoli dotazu měli jasně odpovědět. Klidně můžete smlouvu konzultovat i s právníkem nebo kamarádem z oboru. Nikdy nepodepisujte nic, co jste si nepřečetli a čemu nerozumíte. Do budoucna se tak vyhnete možným nepříjemnostem. Všímejte si poznámek pod čarou a informací psaných drobným písmem.

Výběr nejlevnějšího úvěru se neobejde bez zkoumání čísel

Při výběru úvěru se nenechte ukolébat reklamními řečmi. Pečlivě si nastudujte výši úroku, RPSN a skryté i viditelné poplatky. Zajímejte se o renomé poskytovatele a hlavně si vždy detailně přečtěte podmínky ve smlouvě. I když to nebude ta nejzábavnější půlhodinka, budete mít jasno, co od svého nového úvěru očekávat.