09.09.2019

Jak zvýšit svou profesní kvalifikaci?

Zvyšovat svou profesní kvalifikaci je důležité nejen kvůli lepší výplatě. Posouvá vás to dál, a především vás to motivuje. Vzdělávejte se ve svém oboru, vyjeďte na jazykový kurz nebo změňte svůj obor díky rekvalifikačnímu kurzu.

Proč byste se měli neustále vzdělávat?

Vzdělávání je důležité jak pro vás samotné, tak pro vaši kariéru. A kontinuální vzdělávání a učení se nových věcí je dobré pro mozek a paměť. Nebudete tak stále opakovat ty samé chyby a vyznáte se v aktuálním dění a trendech. To znamená, že na trhu práce budete konkurenceschopnější.

Jak zvýšit svou profesní kvalifikaci?

Základem je pohybovat se v oboru, který vás baví. Jestli vás práce, co děláte nebaví, nemá smysl si v ní prohlubovat znalosti, ale raději úplně změnit obor. Vzdělávat se ale dnes můžete mnoha způsoby. K těm nejrozšířenějším patří:

  1. Čtení knih, článků a novinek v oboru
  2. Jazykové kurzy
  3. Rekvalifikační kurzy
  4. Online kurzy
  5. Konference, přednášky a workshopy

Čtení knih, článků a novinek v oboru
Čtení je ten nejběžnější a nejdostupnější způsob, jak v práci zůstat v obraze a prohlubovat své znalosti. Nepotřebujete k tomu žádné vysoké obnosy, vše dnes pohodlně najdete na internetu. Díky internetu budete mít navíc vždy aktuální informace.

Jazykové kurzy
Bez znalosti alespoň jednoho či dvou světových jazyků se dnes na trhu práce jen těžko uplatníte. Proto jsou jazykové kurzy stále populární. Zvolit si můžete dnes už téměř jakýkoliv jazyk a jeho úroveň. Nejčastěji však lidé stále hledají jazykové kurzy, které jim pomohou s angličtinou. Bez té se dnes téměř nepohnete.

Opravdu kvalitní jazykové kurzy mohou být ale pěkně drahé. Můžete zkusit, jestli vám část nebo celý kurz nezaplatí zaměstnavatel. Možností je také půjčka, postačí vám jen několik tisíc. Tady si ale prověřte, kde si půjčit peníze, abyste neměli zbytečně vysoké úroky. Investice do vzdělání je dobrým důvodem, proč půjčku využít.

Rekvalifikační kurzy
Rekvalifikační kurzy jsou kategorií samy o sobě. Po jejich absolvování se vám otevřou dveře do zcela jiného oboru. Často je využívají nezaměstnaní lidé hledající práci nebo i ti, kteří chtějí svou práci změnit a zkusit si něco jiného. Nezaměstnaným může tyto poměrně drahé kurzy za určitých podmínek proplatit úřad práce. Musíte k tomu ale splnit několik podmínek:

  • Musíte být evidováni na úřadě práce
  • V dané lokalitě, kde hledáte práci, musí být vaše rekvalifikace žádaná
  • Úřad po vás může vyžadovat i příslib práce od budoucího zaměstnavatele,
    pokud daný kurz absolvujete
  • Rekvalifikační kurz musíte úspěšně dokončit

Pokud nejste vedeni na úřadu práce, pravděpodobně si náklady na kurz budete muset uhradit sami. Opět můžete zkusit svého zaměstnavatele – pokud uvidí, že pak bude vaše práce erudovanější, bude mít na vaší účasti v něm také zájem. Nemusíte se bát ani menší půjčky, třeba jen do 10 tisíc korun. Rekvalifikačních kurzů máte na výběr hodně. Nejčastěji se hledají kurzy počítačových znalostí, účetnictví, online marketing nebo i masérství. Najdete ale i rekvalifikační kurz na elektrikáře, truhláře, automechaniky, kuchaře a další. Vybírejte s předstihem, kurzy jsou často plné i měsíce dopředu. Po úspěšném ukončení získáte certifikát neboli Osvědčení o rekvalifikaci.

Online kurzy
Online kurzy dnes patří k velmi oblíbeným cestám, jak zvýšit svou kvalifikaci. Jejich velkou výhodou je to, že nejste omezováni časem ani místem a online kurz můžete absolvovat kdykoliv a kdekoliv, stačí vám připojení k internetu. I v česku jich najdete obrovské množství: ať už jde o marketing, personalistiku nebo třeba účetnictví. Jejich cena se pohybuje od několika stovek korun až po tisíce, některé přesáhnou i deset tisíc, ale to je spíše výjimka.

Online kurzy jsou postavené na několika lekcích, ve kterých máte ve videu od lektora vše přehledně vysvětleno. Často pak máte k jednotlivým lekcím k dispozici další materiály jako články, pracovní listy nebo další doporučené zdroje. Kurzy jsou ukončené testem a certifikátem.

Konference, přednášky a workshopy
V neposlední řadě se jistě vyplatí navštěvovat různé oborové konference a přednášky nebo si zajít na workshop a naučit se například ovládat nový program. Na konferencích máte možnost potkat se s lidmi z vašeho oboru, a tak nejen zvýšit svou kvalifikaci na přednáškách, ale rozšířit i svou síť kontaktů a poznat třeba i svou konkurenci.

Do vzdělání se vždy vyplatí investovat, je však potřeba si promyslet výběr kurzu a říct si, co je v něm pro vás zásadní. S financováním vám pomůže zaměstnavatel nebo menší půjčka, tady si ale dejte pozor, kde si půjčujete peníze a obraťte se na prověřenou společnost.