27.09.2021

Chytré finanční cíle, které si můžete stanovit

Většina z nás si přeje, aby naše finanční situace byla lepší, než ve skutečnosti je ale většinou nemáme plán, jak toho docílit. Pokud žádný cíl nemáte, je velice jednoduché ztratit zájem a začít utrácet více, než byste měli. To je proč je důležité si nastavit cíl v podobě jasného finančního cíle.

Co je to finanční cíl? Je to jakýkoliv cíl kterého chcete dosáhnout když chcete šetřit. Začněte přemýšlet čeho byste chtěli dosáhnout a proč. Stanovení cíle podpoří Vaší snahu šetřit a bude Vám dávat jistou motivaci.

Vaše finance mají také velký dopad na kvalitu Vašeho života. Dosahování cílů je důležité pro snižování stresu a přiblížení Vás k Vaší ideální budoucnosti.

Zde je 5 chytrých finančních cílů které Vám pomohou dostat se na správnou cestu.

1. Mějte nouzový fond

Jedna z věcí, která nás pandemie COVID-19 naučila je ta, že život je nepředvídatelný. Všichni jsme zažili nečekané finanční výdeje: ztrátu příjmů, lékařské poplatky nebo naléhavé cestování. To je proč nouzový fond je důležitá záchranná síť. Dobrý cíl je si našetřit minimálně trojnásobek Vaší průměrné měsíční mzdy. Jakmile si toto našetříte, šetřete dále dokud nebudete mít šestinásobek Vašeho měsíčního výdělku.

2. Žijte za méně

Toto znamená, aby jste vyžívali z menší částky, než je Vaše měsíční mzda.Zní to jednoduše ale v praxi toto může být velice těžké. Aby jste mohli začít šetřit, musíte si říct na co přesně jdou Vaše peníze. Pokud máte nižší mzdu a vysoké dluhy, neměli byste si pronajímat tak drahou nemovitost, pořizovat si nové auto nebo chodit do restaurací každý den. Šetření peněz je o krocení Vašich výdajů. Vytvořte si rozpočet na každý měsíc, vytvořte si nákupní seznam, najděte si slevy v obchodech a naučte se říci ne věcem, které nepotřebujete.

3. Vytvořte si více zdrojů příjmu

Vaše cíle by neměli být pouze šetřit. Pro mnoho lidí je jejich měsíční mzda nedostatečná a jednoduše z ní nevyžijí. Pokud máte nějaký volný čas po práci, proč ten čas nevyužít pro získání malého přivýdělku. Dnes je mnoho možnosti jak si přivydělat, od donášení jídla pro virtuální výuku. Co je ještě lepší je to, že přivydělávat si můžete i z domova. Podívejte se na 5 chytrých nápadů jak si přivydělat které může kdokoliv začít ještě dnes.

4. Začněte investovat

Toto může být ideální čas aby peníze začali pracovat pro Vás. Nemusíte být expert ani mít hodně peněz aby jste mohli začít investovat. Je mnoho druhů investování které jsou jednoduché i pro začátečníky. Než začnete investovat, zamyslete se nad tím, kolik chcete investovat, jaké jsou Vaše krátkodobé a dlouhodobé cíle a vezměte na vědomí rizika spojená s investováním. Například u Lendermarket můžete začít investovat do spotřebitelských úvěrů 10 Eury a získat tak 12% roční výnosy.

5. Přečtěte si knihu o osobních financích

Nemůžete udělat chybu, když se naučíte více o osobních financích nebo investování. I jestli nečtete rádi, dejte si cíl přečíst alespoň jednu knihu o financích tento rok.

Zde je pár příkladů aby jste mohli začít:

Total Money Makeover – sedmi krokový průvodce, jak omzit Vaše výdaje, dostat se z dluhu a vybudovat bohatství.

Your Money or Your Life – jedna z nejpopulárnějších finančních knih které představují jednoduchý plán, jak dosáhnout finanční nezávislost.

Pokud čtení knih doopravdy není Vaše věc, můžete zvážit poslechnutí audioknihy nebo podcastu.

Pracovat k Vaším finančním cílům je klíčové pro ovládání Vašich peněz. Nicméně, pouhé vypsání Vašich cílů není dost. Je důležité se soustředit, sledovat Vás progres a samozřejmě nezapomeňte oslavit jakmile dosáhnete jednoho ze svých cílů!