15.11.2021

5 zábavných koníčků které nevyžadují žádné peníze

Pro mnoho z nás se práce z domova stala novým normálem. Tolik času strávených doma by ale nemělo znamenat, že budete pouze pracovat na Vašem počítači, prohlížet si sociální sítě a koukat na televizi. Pro udržení zdravé rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem je důležité umět se odpojit, trochu relaxovat a užít si Váš volný čas.

Věnovat se koníčku je skvělý způsob jak se naučit novou dovednost a tím přivést nějakou kreativitu do Vašeho života. A nejsou koníčky ještě zábavnější když nestojí žádné peníze?

Zde je 5 koníčků které Vás zabaví bez toho, aby Vám vysáli peněženku.

Naučte se cizí jazyk

Je nějaký jazyk který jste se vždycky chtěli naučit? Nezáleží na tom kolik Vám je, dovednost cizího jazyka má mnoho benefitů. Nejen, že Vám pomůže během cestování a možnost najít si lepší práci, ale studie také naznačují, že naučení se nového jazyka pomáhá s pamětí a se schopností dělat více úkolů najednou.

Naučit se jazyk bylo v minulosti velice drahé, protože jste si museli najmout soukromého lektora a nebo si koupit učebnice. V dnešní době ale existuje spousta zdrojů a jazykových aplikací online, které jsou úplně zadarmo. Například Duolingo je aplikace ve které si vyberete více než 35 cizích jazyků. Začněte se učit ještě dnes a během příští dovolené můžete vyzkoušet Vaše dovednosti!

Začněte s cvičební rutinou

Jeden z nejlepších (a také nejzdravějších) koníčků je cvičení. Hodně lidí věří tomu, že cvičení stojí spoustu peněz. V praxi může však být úplně zadarmo. Nemusíte si pořizovat drahé vstupy do fitness center ani drahé posilovací stroje na doma. Hodně cviků, jako kliky, dřepy nebo sedy-lehy můžete provozovat bez žádných speciálních přístrojů.

Na Youtube také najdete tisíce videí, od HIIT cviků po jógu a taneční kurzy.

Staňte se dobrovolníkem

Dobrovolnictví je jeden z nejodměňujících koníčků. A kromě Vašeho času nestojí vůbec nic! Nejen, že to ve Vás nechá dobrý pocit, ale zároveň pomáháte jiným lidem a možná se naučíte i novou dovednost nebo potkáte nové přátele. Od začátku pandemie se duševní zdraví stalo jednou z nejdůležitějších témat a pomáhání lidem se stalo důležitější než kdy jindy.

Podle nedávné studie lidé, kteří dobrovolničí se cítí více spokojeni se svými životy a časem se stávají šťastnějšími.

Můžete vodit psy z blízkého útulku, pomáhat v potravinové bance a nebo prostě strávit pár hodin času sbíráním odpadků ve Vašem okolí.

Naučte se novou kulinářskou dovednost

Umět vařit je velice užitečná dovednost kterou mít a navíc přichází s chutnými odměnami! Kdy jste se naposledy pokusili uvařit něco úplně nového? Je nespočet receptů se kterými můžete experimentovat a naučit se vařit nové jídlo. Je to také koníček který Vás může naučit o jiných kulturách a nebo Vás naučit stravovat se zdravěji. I když možná preferujete chození do restaurací, může být vaření doma také zábavou (a navíc Vám ušetří nemalé peníze). Protože se musíte soustředit během vaření, může Vám to pomoci relaxovat se a odpoutat Vaší mysl od všeho ostatního.

Meditujte

Meditace je skvělý způsob jak synchronizovat Vaše tělo a mysl a zároveň najít rovnováhu ve Vašem životě. Nejlepší věc je, že se dá provozovat skoro všude a kdykoliv. Denní meditace snižuje stres, úzkost a zvyšuje Vaší schopnost se soustředit. Na začátek si můžete vyzkoušet kratší, vedené meditace, které Vás provedou celým procesem a nebo si stáhnout aplikaci jako např. InsightTimer.

Je mnoho koníčků, které můžete provozovat zadarmo a které Vám přinesou štěstí, naučí Vás něco nového a nebo Vám vylepší kariérní život. Klíč je přemýšlet o tom, co Vám přinese nejvíc štěstí a který koníček by jste provozovali nejraději. Určitě si zvládnete najít něco, co Vám vylepší den a přinese Vám uspokojení, že jste se naučili něco užitečného.